Stigmatisering bij persoonlijkheidsstoornissen
Achtergrond
Stigmatisering verwijst naar het negatief onderscheiden en behandelen van mensen op basis van een specifieke eigenschap, zoals een diagnose.
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis worden vaak geconfronteerd met stigma, waarbij bijvoorbeeld wordt gedacht dat ze niet kunnen veranderen, en/of met angst of afwijzing worden benaderd. Stigmatisering heeft allerlei negatieve gevolgen, waaronder sociaal isolement, vermijden van hulp zoeken en verergering van symptomen. Ondanks deze gevolgen is er nog relatief weinig bekend over stigma bij persoonlijkheidsstoornissen en mogelijke interventies om dit aan te pakken.
Wat doen we?
Via kwalitatieve interviews en vragenlijsten streven we ernaar inzicht te krijgen in de ervaringen van stigmatisering bij mensen van alle leeftijden met een persoonlijkheidsstoornis en wat zij denken dat er gedaan kan worden om stigma te verminderen.
Concreet houdt deelname in dat je een eenmalige online afspraak maakt om vragenlijsten in te vullen. Dit duurt ongeveer een uur. Iedereen met persoonlijkheidsproblematiek kan deelnemen.
Daarnaast voeren we een review uit van de bestaande onderzoeken naar stigma bij persoonlijkheidsstoornissen om onze huidige kennis in kaart te brengen.
Huidige status
Dit onderzoek loopt. We zoeken nog deelnemers voor de vragenlijsten! Specifiek zijn we op zoek naar jongeren t/m 25 jaar oud met een diagnose persoonlijkheidsproblematiek. Interesse? Neem contact met ons op via het contactformulier.
Teamleden

Caroline de Vries
Promovendus

Karin Slotema
Senior onderzoeker

Charlotte van Schie
Senior onderzoeker

Nikki van Meurs
GioS